Hovedtrekk 2017
Etterspørselen etter industritre internasjonalt var meget god i 2017. (Foto: Moelven)
For divisjonen Timber isolert er eksportandelen utenfor Skandinavia 45 prosent og for Wood 10 prosent. Både prisutviklingen på det internasjonale markedet for industritre og valutakursutviklingen har derfor stor betydning for virksomheten. Prisnivåene internasjonalt overføres også raskt til hjemmemarkedet i Skandinavia. I 2017 har etterspørselen etter industritre internasjonalt vært god. Leveransetakten til Midtøsten, Nord-Afrika og Asia var noe redusert i første halvår. Dette var imidlertid ikke knyttet til den underliggende etterspørselen etter industritre, men skyldtes utfordringer i forbindelse med sjøtransporter og offentlige reguleringer. Dette ble løst i løpet av andre halvår. Prisene for industritre internasjonalt økte sammenlignet med året før, samtidig som valutaforholdene, spesielt mot EUR, bidro fortsatt til god konkurransekraft for de eksportrettede enhetene. UK er et viktig eksportmarked for Moelven. Prisene i GBP har økt og kompenserer for hoveddelen av marginbortfallet som følge av pundsvekkelsen etter Brexit-avstemmingen.
Moelven Wood Prosjekt AS har levert fasader i ubehandlet sedertre til prosjektet Grilstad Marina i Trondheim. (Foto: Matthias Herzog)
Divisjonen Wood omsetter sine videreforedlede trevarer hovedsakelig innen byggevarehandelen i Skandinavia. Etterspørselen fra dette markedet har vært tilfredsstillende, selv om aktiviteten innen ROT (Rehabilitering, Ombygging og Tilbygg) i Sverige falt og stabiliserte seg på et lavere nivå etter at skattereglene om ROT-avdrag ble endret i 2016. For divisjonen sett under ett økte prisnivåene for både ferdigvarer og råstoff sammenlignet med året før.
Tømmerlagrene på starten av året var på tilfredsstillende nivåer med hensyn til det planlagte produksjonsnivået for vinteren 2017. Tømmertilgangen i første halvår var normal for sesongen. I andre halvår ble tilgangen noe redusert i enkelte geografier som følge av den nedbørsrike høsten. Situasjonen bedret seg mot slutten av året, og ved utgangen av 2017 var tømmerlagrene tilfredsstillende og på nivå med samme tid i 2016. Tømmerprisene har for de svenske enhetene ligget på nivå med fjoråret gjennom hele 2017, mens de norske enhetene har fått en viss økning i sagtømmerprisene. Prisene for flis- og fiberprodukter har for de svenske enhetene vært på nivå med 2016. For de norske enhetene ga valutaforhold og kostnader knyttet til logistikk en viss negativ effekt i andre halvår.
Divisjonen Byggsystemer opererer utelukkende innen bygg- og anlegg i Skandinavia. Leveranser skjer til profesjonelle aktører innen både nybyggmarkedet og til ROT-markedet. Etterspørselen etter divisjonens produkter og tjenester har i sum vært tilfredsstillende gjennom året. Den samlede ordrereserven ved utgangen av året var NOK 105 millioner lavere enn året før. Markedsforholdene utviklet seg noe ulikt i Norge og Sverige gjennom året. I Sverige har aktivitetsnivået vært fortsatt høyt, men med tegn til en viss avmatning etter noen år med meget stor aktivitet. På norsk side er oljebremsen et tilbakelagt stadium og markedsaktiviteten har vært økende.
Klimasmart bygging og arkitektonisk nytenkning i prosjektet Ängsnäs Terrass i Huddinge. Moduler levert av Moelven Byggmodul AB.
Strategi
Bærekraft og klimautfordringene verden står ovenfor får stadig større oppmerksomhet. Dette, kombinert med den økende kunnskapen og bevisstheten omkring treets egenskaper og muligheter, har medført en økende interesse for å bygge miljøvennlig og med tre som byggemateriale. Blant Moelven-konsernets produkter og tjenester er leveransene fra Wood og Byggsystemer det mest synlige for omverdenen. Dette gjelder både videreforedlede byggematerialer i tre, broer og andre bærende konstruksjoner i limtre samt modulbaserte leilighetsbygg. I tillegg er aktiviteten innen infrastruktur høy. Bruken av tre i denne sammenheng er også økende, og er en viktig årsak til den gode etterspørselen etter industritre, som er hovedproduktet til Timber-selskapene.
For Moelven-konsernet har bærekraft og miljøpåvirkning vært sentrale temaer over lang tid, det er en naturlig del av kulturen og tankesettet i en virksomhet basert på tre som råstoff. I det årlige strategiarbeidet har styret i 2017 likevel fremhevet bærekraft ytterligere. Fra og med 2017 er bærekraftsrapportering iht. til GRI-standardene (Global Reporting Initiative) samt klimaregnskap iht. GHG-protokollen (GreenHouse Gas) inkludert i den offentlige rapporteringen.
Moelven tremekaniske virksomhet benytter råstoff fra bærekraftig skogbruk. Les mer om dette i konsernets Bærekraftsrapport for 2017. (Foto: Johan Alp)
Ved siden av miljø- og bærekrafttemaet har HMS blitt stadig viktigere i strategiarbeidet.
Konsernet har en langsiktig målsetting om null skader – det skal være trygt å arbeide i Moelven. Utviklingen i skadefrekvensen har imidlertid ikke vært tilfredsstillende, men kun en marginal bedring i H1-verdi fra 12,8 i 2016 til 12,4 i 2017. I strategiplanen er det for 2020 etablert delmål om at antall fraværsskader per million arbeidede timer (H1) skal være under fem og at antall rapporterte farlige forhold / nestenulykker skal være minst 3 500 (En pr. ansatt). Målsettingen for sykefraværet er å redusere dette til under fire prosent innen utgangen av strategiperioden. Helse, miljø og sikkerhetsstrategien kan oppsummeres i ni punkter:
- Tydelige mål
- Tydelig lederskap,
- Økt ressursbruk
- Klar ansvarsdeling
- Økt kompetanse
- Systemer som understøtter
- Enhetlige prosesser og regelverk
- Incentiver og konsekvenser
- Hyppig informasjon.
Forretningsmessig er konsernet i en fase der store deler av virksomheten går godt og resultatene forbedres, mens andre deler av virksomheten fortsatt ikke innfrir de lønnsomhets- og avkastningskrav som er lagt. Det er derfor viktig at de rette prioriteringer og valg blir gjort, slik at det beste grunnlaget for utholdende lønnsomhet blir lagt. Aksjonærverdiene i Moelven ivaretas og utvikles best gjennom at organisasjonen fokuserer maksimalt på å utvikle de enheter som selskapet besitter i dag og som med stor sannsynlighet vil nå lønnsomhetsmålene over en konjunktursyklus. Nye investeringer skal være tilpasset de strategiske valg som er tatt og skje innenfor de til enhver tid gjeldende finansielle rammer. Investeringer og vekst vil i hovedsak skje med basis i eksisterende virksomhetsområder.
Satsningen på internt forbedringsarbeid og omstrukturering i henhold til tiltaksplanen som ble utarbeidet høsten 2014 har fortsatt med full styrke i 2017, og er hovedårsaken til resultatforbedringen. I tillegg gjennomføres organisasjonsmessige endringer og større investeringsprosjekter som vil bedre effektivitet og lønnsomhet. Ved konsernets to største sagbruk i Sverige, Moelven Valåsen AB og Moelven Notnäs AB, pågår investeringsprosjekter med en samlet ramme på omkring SEK 164 millioner. Ved siden av å utnytte de muligheter som ny teknologi gir, har kompetansebygging og organisatorisk effektivisering høy prioritet i disse prosjektene. Investeringene vil foregå i etapper, og skal være gjennomført innen sommeren 2019. Ved Moelven Byggmodul ABs fabrikk i Säffle ble investeringsprosjektet for en robotisert produksjonslinje ferdigstilt i henhold til planen i løpet av andre kvartal 2017. Prosjektet, som hadde en kostnadsramme på SEK 72 millioner nær doblet den samlede kapasiteten ved fabrikken og ga mer rasjonelle produksjonsløsninger.
Eierstyring og selskapsledelse
På bedriftsforsamlingsmøtet i etterkant av ordinær generalforsamling den 26. april 2017, ble Aud Ingvild Storås valgt inn som nytt styremedlem etter Mari Wilhelmsen. Utover dette har det ikke vært endringer i styresammensetningen i 2017. Fra og med 26. april har styret bestått av Olav Fjell (leder), Trond Stangeby (nestleder), Elisabeth Krokeide, Aud Ingvild Storås, Asbjørn Bjørnstad, Martin Fauchald og Lars Håkan Karlsson.
Eierstyring og selskapsledelse i Moelven-konsernet tar utgangspunkt i den gjeldende norske anbefalingen for eierstyring og selskapsledelse fra oktober 2014. Styrets redegjørelse for prinsipper og praksis vedrørende foretaksstyring i henhold til Regnskapslovens § 3-3b er innarbeidet i styrets beretning om eierstyring og selskapsledelse på side XX. Fullstendige opplysninger om konsernets styrende organer er publisert på www.moelven.no, samt i note 28.
Konsernstruktur
Moelven ervervet DLHs svenske virksomhet i Hässleholm den 21. november 2016. Kjøpet omfattet varelager, lagerbygg og kontorlokaler, og ga Moelven bedret markedstilgang i Sør-Sverige og et styrket logistikkapparat. I mars 2017 ble det besluttet å flytte hele lager- og bearbeidingsaktiviteten i Malmö til Hässleholm. I forbindelse med flyttingen ble Moelven Malmö AB, som eide den gamle lagerbygningen i Malmö, solgt. Selskapet hadde ingen ansatte. Moelven Wood har fortsatt et salgskontor i Malmö.
Den 25. september besluttet styret i Moelven Norsälven AB å avvikle sagbruksvirksomheten. Dette fordi anleggets tekniske status er av en karakter hvor man selv med betydelige investeringer neppe vil kunne løfte det til å bli et framtidsrettet og lønnsomt anlegg. Avviklingen av Moelven Norsälven er et ledd i en strukturell helhetsvurdering som er nødvendig for å skape bedre lønnsomhet totalt i Moelven-konsernet.
Totalt berøres 42 ansatte av nedleggelsen. Produksjonen ved anlegget stanset ved årsskiftet og avviklingen vil i hovedsak være gjennomført i løpet av første kvartal 2018.
Moelven Våler AS og Moelven Løten AS har etablert felles ledelse og administrasjon. Den viktigste årsaken til at de to bedriftene innleder administrativt samarbeid er for å spare kostnader og styrke begge selskapenes konkurransekraft. Selskapene fortsetter som selvstendige juridiske enheter, men med en administrativ samordning.
De to heleide Timberselskapene Moelven Ransbysågen AB og Moelven Notnäs AB ble den 10. oktober fusjonert til ett selskap med sistnevnte som overtakende selskap. Det fusjonerte selskapet har fått navnet Moelven Notnäs Ransby AB. Selskapene har over en lengre periode hatt felles ledelse og markedsorganisasjon. Virksomheten fortsetter med to produksjonssteder.
Moelven Tom Heurlin AB i Ånimskog ble med virkning fra 1. januar overført fra Timber til Wood. I løpet av 2017 har selskapets aktivitet blitt omstrukturert og tilpasset Woods markedsstrategi innen Skandinavia. Selskapets høvelvirksomhet inngår i produksjon og bearbeiding av interiørpaneler sammen med søsterselskapene Moelven Värmlands Trä AB (Säffle) og Moelven Notnäs Wood AB (Notnäs). Strukturprosessen medfører en nedbemanning med 16 i Ånimskog og 9 i Säffle. Fusjon mellom selskapene ble gjennomført med virkning fra 27. desember med Moelven Notnäs Wood AB som det overtakende selskapet. Virksomheten drives videre ved tre produksjonssteder under selskapsnavnet Moelven Wood Interiör AB.
Moelven Polska Sp. z o.o ble etablert i fjerde kvartal 2017 som et heleiet datterselskap av Moelven Industrier ASA. Selskapet er et salgsselskap og vil ikke ha egen produksjon. Moelven Polska Sp. z o.o. skal betjene det polske markedet ved salg av primært Timber sine produkter.